Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije
Aktuelno
Istorijat
Ustrojstvo
Svetinje
Mitropolit
Duhovnost
Istorijska biblioteka

МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ ЗЕТСКО-БРДСКИ И СКЕНДЕРИЈСКИ И ЕГЗАРХ СВЕШТЕНОГА ТРОНА ПЕЋКОГ

+АМФИЛОХИЈЕ

БОЖИЋНА ПОРУКА 2005/2006 ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

Ево нас, опет, и ове године доброте Господње, драга браћо и вјечна сабраћо, прослављамо Христово Рождество, пјевајући Господу Христу заједно са богонадахнутим пјесником: „Он је Бог наш, и нема себи равна, који се од Дјеве родио, и са људима поживио: Син Јединородни, види се да лежи као човјек у убогим јаслама; и у пелене се повија – он који је Господ славе! И мудрацима звијезда навјешћује поклоњење Њему, и ми појемо: Тројице Света, слава Ти.“

Још је древни пророк Божји Софонија, као и сви други пророци, најављујући Његов долазак, предосјећао да ће Њиме „Господ промјенити народима усне, те ће бити чисте, да би сви призивали име Господње“ (Соф. 3,9). Њега су тражили и за Њим су чезнули „сви који су кротки на земљи“, који су чинили „оно што је он наредио“(Соф. 2,3).

Он је својим Рођењем дошао у свијет да би свима људима и народима отворио очи „да се од таме обрате свјетлости и од власти Сатанине Богу“ (Д.Ап. 26,18).

Он је незалазно Сунце, које долази да засија из дјевичанских њедара, да просвијетли све под сунцем вјечном свјетлошћу;

Његово надумно рођење од Богородице – избавља од бесловесности сваког човјека;

Богородица рађа Бога нетрулежно да би он уништио трулежност и подарио нетрулежни и вјечни живот сваком створењу:

Огањ божанства Христовог, Дјева је носила у утроби, родивши у времену Сина младенца, који је био прије времена, обнављајући тиме законе природе, зато му заједно са пјесником пјевамо радосну пјесму: „У бесловесне јасле положи те Дјева, Божија Ријечи беспочетна, која надумно примаш почетак, долазећи да ме ослободиш од бесловесности“.

Камен „одваљен без руку“, кога је видио пророк Божији Данило, и који је ударио у лик“ и сатро сваку земаљску моћ и силу, „посташи гора велика и испунивши сву земљу“ (Данило, 2,34-35), којим је Бог основао Царство „које ће трајати довијека“(2,44) – тај Крајеугаони камен је управо Он, Исус Христос, на коме сва „грађевина складно спојена, расте у храм Свети Господу.“(Еф.2,20-22)

Својим Рођењем он помирује и спаја Бога и људе, Бога и свеукупну творевину, људе и народе међусобно, дарујући слободу човјеку и свијету од гријеха, смрти и сатане. Зато нас Апостол и позива да „стојимо у слободи којом нас Христос ослободи“ (Гал. 5,1)

У Христу Богомладенцу је једина истинска слобода и мир: „Јер Он је мир наш који и једне и друге састави у једно“ (Еф.2,14). Он дошавши у свијет, „благовијести мир и онима који су далеко и онима који су близу“; „Јер кроз њега имамо и једни и други приступ ка Оцу у једноме Духу“ (Еф. 2,15-18).

Благодарећи његовом стваралачком чину и још више његовом Рођењу, свељудска заједница и заједништво, садржани су у самој природи бића и створења и у њиховом вјечном призвању. Он је дошао у свијет, постао као један од нас, да би „све саздао у самоме себи у једнога човјека, стварајући мир; и да помири са Богом и једне и друге у једном тијелу крстом“ (Еф.2,15-17).

Управо ту велику истину су посвједочили анђели и пастири приликом Христовог Рођења пјесмом: „Слава на висини Богу а на земљи мир, међу људима добра воља“ (Лк.2,14).

Тај небески мир и ту заједницу свјетлости свједочи собом, кроз вјекове као Тијело Христово, Црква Божја, призивајући све да се заједно уграђују у Христа „у обитавалиште Божје у Духу“ (Еф.2,20-22).

Само када се „Христос вјером усели у срца наша“, тада „укоријењени и утемељени у љубави“, можемо „разумјети са свима светима шта је ширина и дужина, и дубина и висина, и познати љубав Христову која превазилази разум“ и испунити се „сваком пуноћом Божјом“ (Еф.3,17-19).

Та велика и света тајна „пуноће Божје“ коју задобијамо Христовим рођењем, остварује се на најсавршенији начин у нашој заједници Крви Христове и заједници Тијела Христова, т.ј. у Св.Причешћу (ср.1Кор.11,16). Живећи по Еванђељу и заповјестима Божјим, у духу покајања, поста и молитве, ми се у Цркви стално припремамо за то богочовјечно заједништво. Јер по ријечи апостола „један је хљеб, једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо“ (1Кор 10,17).

Тако нас, дакле, Рождество Христово позива на мир, узајамно мирење и заједништво. Свака диоба, раздор, разарање заједништва, нарочито са онима који су нам блиски по духу и сродници по тијелу, супротни су Духу Божјем и духу Цркве Божје. Јер не можемо пити истовремено „чашу Господњу и чашу демонску; не можемо учествовати у трпези Господњој и у трпези демонској“ (1Кор.10.21). Трпеза Господња је трпеза братске слоге, мира и љубави; трпеза демонска је трпеза раздора, богомржње и братомржње; трпеза вучјег самољубља.

За ту демонску трпезу сједају они који се у наше дане непоштено богате на рачун других, отимајући сиротињски хљеб, поново стварајући у нашем друштву провалију између мале групе богатих и већине сиромашних јер, по истинитој ријечи пророка „безбожник не зна за стид“. (Софонија 3,5). Такви заборављају да је „отето проклето“ и да се свака неправда учињена ближњима својима прије или касније крваво плаћа. Предвјечни Бог који је својим рођењем у јаслама, осиромашио, да би нас обогатио собом и својим вјечним богатством, учи тиме нас и сва људска покољења, не да се одвајамо једни од других и да једни од других отимамо, него да једни других бремена носимо, да љубимо једни друге, да помажемо слабе и сиромашне,да братски дијелимо добра којим нас је Бог обдарио и да тако испуњавамо Закон Христов и остварујемо на христолики начин своје људско призвање.

Томе нас учи Божић, на то нас призива Богомладенац. Њега који је незалазно сунце, који долази да засија из дјевичанских њедара, да просвијетли све под сунцем свјетлошћу истине и богопознања, похитајмо да га сретемо чистим срцем, очима и чистим дјелима, мирбожајући се и поздрављајући сверадосним:

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

БЛАГОСЛОВЕН ВИЈЕНАЦ НОВОГ ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ!

Ваш доброжелатељ и молитвеник пред Богомладенцем,

ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ

+АМФИЛОХИЈЕ

ЕГЗАРХ СВЕТОГА ТРОНА ПЕЋКОГ


Митрополија Црногорско-приморска : Митрополит : Бесједе и посланице

Copyright ©1999-2005 Православна Митрополија Црногорско-приморска. Сва права задржана.